Ik werk als zelfstandige of actieve vennoot. Wat betekent dit?

Een zelfstandige is iemand die voor zichzelf werkt en dus zijn eigen baas is.

De arbeidsrechten op deze website, gelden enkel maar voor werknemers. Wie voor zichzelf werkt en dus zelfstandig is, kan geen rechten opeisen zoals een minimumloon of een vergoeding voor een arbeidsongeval. Bovendien is een zelfstandige zelf verantwoordelijk voor het betalen van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen en ook zelf strafbaar bij zwartwerk en clandestien werk.

Er zijn verschillende vormen van zelfstandigen. Wij staan kort stil bij twee vormen van zelfstandigen waar je werkt voor één bedrijf: de actieve vennoot en de zelfstandig helper.

  • Actieve Vennoot: Als actieve vennoot heb je een aantal aandelen van het bedrijf op je naam staan. In het aandelenboek van het bedrijf zal je dus geregistreerd staan met het aantal aandelen dat je in je bezit hebt. Dit aandelenboek ligt op het kantoor van het bedrijf. Je werkt mee in dit bedrijf om de aandelen te laten renderen.
  • Zelfstandig helper: Een zelfstandige oefent een beroepsactiviteit uit in eigen naam en voor eigen naam (éénmanszaak). Deze kan beroep doen op helpers. Als zelfstandig helper heb je dus geen aandelen van het bedrijf, maar werk je zelfstandig voor het bedrijf. Je hebt geen arbeidsovereenkomst en hebt een zekere vrijheid om te beslissen wat je doet.

Hoewel in beide bovenstaande statuten je gelinkt bent met één bedrijf ben je toch geen werknemer. Als zelfstandige moet je een zekere vrijheid hebben over de invulling van je eigen werk. Zoals zelf kunnen beslissen wanneer en hoe je jouw werk doet.

Opgelet! Werk je officieel in een dergelijk statuut maar heb je helemaal geen vrijheid dan ben je misschien een schijnzelfstandige. Via deze link vind je meer informatie over deze situatie en wat je eventueel kan doen.